Cadzand Bad, vakantieparadijs aan de Zeeuwse Kust

VAKANTIEINCADZAND.NL

Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen in zuidelijk Zeeland, zit vast aan Belgisch Oost- en West-Vlaanderen en wordt noordelijk begrenst door de Westerschelde (de Honte). Zeeuws Vlaanderen was altijd lastig bereikbaar via veerponten Kruiningen/Perkpolder en Vlissingen/Breskens. Maar sinds de opening van de Wetserscheldtunnel van Goes naar Terneuzen is de verbinding flink verbeterd. Bovendien is Zeeuws Vlaanderen bereikbaar via Antwerpen. 

Gemeentes in Zeeuws Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen zijn drie gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst. Onder Sluis vallen naast het vestingstadje Sluis ook Cadzand, Nieuwvliet,Breskens, Ijzendijke, Biervliet, Oostburg en Aardenburg. Terneuzen is een haven/arbeidersstad is en de vestingsstad Hulst staat bekend om de bourgondische levensstijl.

Kenmerken Zeeuws Vlaanderen

Rustig Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is erg rustig, want met 147 inwoners per km² is het dun bevolkt. Terwijl de dichtst bevolkte gemeente van Nederland (Den Haag) 5762 inwoners per km² telt.

Boeiende historie

Veel van de plaatsen in `Zeeuws Vlaanderen waren eilanden, door indijken, dichtslibben en polderen aan elkaar gegroeid. De historie stamt al vanaf de Romeinse tijd maar vooral de 80-jarige oorlog was zeer bepalend. Zeeuws Vlaanderen bevond zich in de frontlinie en de strijd tussen katholiek en protestant vormde het toneel. In 1830 werd Zeeuws Vlaanderen bijna bij België gevoegd maar door het verzet van oranje aanhangers in Terneuzen bleeft het bij Nederland. 

Natuurgebieden in Zeeuws Vlaanderen

In Zeeuws Vlaanderen zijn er twee belangrijke natuurgebieden:

  • In het Oosten is het Verdronken Land van Saeftinghe te vinden.  Dit gebied,  met een oppervlakte van 3484 hectare, grenst aan de Westerschelde. Elk getijde overspoelt het brakke water het natuurgebied met een unieke flora en fauna. Ongeveer 70% is begroeid met schorplanten, de rest bestaat uit zandplaten, slikken en geulen. In het gebied zin vele vogels te vinden die er broeden of overwinteren.
  • In het westen, tegen de Belgische grens ligt het Zwin (zie onder). Het Zwin is een slufter waar de zee met getijden in- en uitstroomt. Hierdoor is er voor vogels veel voedsel te vinden en dat merk je aan de vele broedvogels en overwinteraars. Vroeger vormde het Zwin vanuit Zee de verbinding naar Brugge en Damme. Nu is het een doodlopende arm. Aan de Nederlandse zijde is een bezoekerscentrum waar je aan rondleidingen kan deelnemen en aan de Belgische kant is er een vogelpark.
Categorie: